EU-pénz özön 2015.01.21.
Az éves kifizetési tervben meghatározottnál 10 milliárd forinttal, a tavalyi hasonló időszakinál pedig 40 milliárd forinttal több uniós támogatást fizetett ki Magyarország a pályázóknak idén március végéig - derül ki a Portfolio szokásos hó eleji vizsgálatából. Az év első három hónapjában mintegy 405 milliárd forintnyi támogatás jutott a pályázókhoz. Éppen azokon a területeken (KEOP, KÖZOP, TÁMOP) ugrott meg a kifizetés alatt álló projektek száma, ahol a leginkább jellemzőek voltak a végrehajtási problémák. Ez tehát esélyt ad arra, hogy tartani lehessen a viszonylag magasra belőtt idei kifizetési célt, és így a 2007-2013-as források teljes körű lehívására tett vállalást is. 

Erős kezdés

Márciusban 155 milliárd forintnyi uniós támogatást fizettek ki a magyar szervek a pályázóknak a tavaly márciusi 117 milliárd forint után, így az első háromhavi kifizetés idén már 405 milliárd forintot tesz ki a tavalyi 368 milliárd forinthoz képest.
A Nemzeti Stratégiai Referencia Keret (NSRK) nyilvánosságra hozásával már azt is tudjuk, hogy az idei év egyes hónapjaira mennyi támogatás kifizetését "írták elő" a szerveknek, így ehhez is lehet viszonyítani: itt egyelőre 10 milliárddal meghaladja a tény kifizetés a tervet.